Gebruik van braaihout

Allereerst is het werken met braaihout leuk om mee te experimenteren. Iedereen zal zijn of haar eigen stijl ontwikkelen als het gaat om het werken met braaihout. Het werken met braaihout kan uiteraard op een braai, maar is daarnaast ook een verrijking voor iedere BBQ, Kamado of Ofyr!

Nog een belangrijk voordeel van ons braaihout is de prijs. Het proces om houtskool te krijgen vindt namelijk plaats in je eigen BBQ in plaats van dat dat reeds door een fabrikant is gedaan. Houtskool wordt namelijk gemaakt uit het verbranden van hout. Het vuur wordt gedoofd net voordat het materiaal verandert in as, zo ontstaat houtskool. Het ‘maken’ van houtskool is derhalve een niet natuurlijk proces en wordt door de mens zelf gemaakt. Wat is mooier om dat proces nu in je eigen BBQ te doen. Hierdoor kunnen wij het braaihout aanbieden tegen lagere prijzen dan waarvoor je houtskool normaliter kan kopen. Als richtlijn geven wij aan dat je voor een BBQ met 4 personen ongeveer 4kg houtskool nodig zal hebben. Het hout zal na het aansteken ongeveer 45 minuten nodig hebben om te veranderen in houtskool. Kameeldoring braaihout haalt tevens een hogere temperatuur dan houtskool. Het voordeel hiervan is dat vlees sneller zal dichtschroeien. Normaliter zal je beginnen met het bereiden van het eten wanneer het hout grotendeels is veranderd in houtskool, echter zal hier iedereen ook zijn eigen stijl in ontwikkelen. Uiteindelijk is er natuurlijk ook niks leuker om voor jezelf de ideale manier van  barbecueën te ontwikkelen.

Kortom er is dus geen standaard aanpak voor het werken met braaihout, maar om toch een richting te geven hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld. Hierbij is uitgegaan voor een BBQ met 4 personen:

  1. Neem 4KG kameeldoring braaihout;
  2. Plaats aanmaakblokjes in het midden van de BBQ;
  3. Stapel de 4KG braaihout op boven de aanmaakblokjes zoals je dat zou doen bij het maken van een kampvuur; wanneer je meer braaihout gebruikt kan je er ook voor kiezen om eerst alleen wat kleinere takken boven het aanmaakblokje te stapelen en later, wanneer de eerste takken aanstaan, de rest van het braaihout erbij te doen. Bij een te grote stapel braaihout kan er een zuurstoftekort ontstaan onder het braaihout waardoor de verbranding niet (goed) op gang zal komen;
  4. Houd het braaihout in de gaten om vast te stellen dat al het hout in houtskool veranderd. Wellicht zal je af en toe wat hout dienen te verplaatsen om te zorgen dat al het braaihout in houtskool verandert;
  5. Wanneer al het braaihout is veranderd in mooi roodgloeiend houtskool dan weet je dat het klaar en dat je kan beginnen met het bereiden van je eten;
  6. De laatste, maar zeker de belangrijkste stap: geniet na de bereiding van het eten van de heerlijke doorrookte smaak die het eten mee heeft gekregen van het braaihout!


Bekijk hier een video met uitleg over de perfecte braai!

x